Treceți la conținutul principal

Stadionul Republican pe mâna politicului

 


Scandalul iscat în jurul Stadionului Republican din Chișinău poate fi văzut în contextul luptei acerbe a politicului de pe Bîc, fiind o unealtă pentru forțele pro-rusești în luptă cu forțele pro-europene. 


Scurt istoric



   După Al Doilea Război Mondial, centrul istoric al Chișinăul era completamente distrus și ruinat, fâșii goale de teritoriu în centru orașului trebuiau acoperite cu edificii, parcuri șmd. În 1952 a fost construit Stadionul Republican, fiind un stadion multifuncțional. În acea perioadă Chișinăul nu era un oraș mare, iar construcția unui stadion era binevenită.

În perioada sovietică stadionul a găzduit mai multe competiții, inclusiv de două ori finala Cupei Federației de Fotbal a URSS în 1986 și 1988. De asemenea,  Stadionul Republican a mai fost gazda a 17 finale ale Cupei Moldovei.


Stadionul Republican pe mâna politicului 

 

Stadionul Republican avea nevoie de un nou răgaz, necesita o reconstrucție totală întrucât nu mai corespundea criteriilor FIFA și UEFA de desfășurare a meciurilor internaționale. Prin urmare, în octombrie 2006 Guvernul de atunci a aprobat hotărârea cu privire la reconstrucția complexului „Stadionul Republican" și acțiunile ce urmau a fi realizate de către autoritățile centrale și locale în acest scop.  În martie 2007 a fost solicitată de la Primăria mun. Chișinău eliberarea Autorizației de demolare a nouă construcții situate pe teritoriul Stadionului Republican. Decizia finală privind organizarea și urgentarea activităților de demolare a Stadionului Republican a fost luată în cadrul ședinței de lucru a Guvernului din 11 iunie 2007. Astfel, Stadionul a fost demolat în vara anului 2007 la inițiativa premierului V. Tarlev, fiind urcat într-un tractor, demolând un zid improvizat. Tot atunci V. Tarlev anunța că în locul


stadionului aflat în paragină va fi construită o arenă modernă cu o capacitate de 20 de mii de locuri. Guvernul ce a urmat, în frunte cu Zinaida Greceanîi a dat o hotărâre (nr.1113 din 01.10.2008) cu privire la reconstrucția Stadionului Republican, prin care se anunța că „URBANPROIECT” se va ocupa de reconstrucție, însă totul a rămas doar pe hârtii.

Alegerile din 2009 n-au lăsat într-o parte Stadionul Republican, iar în perioada ce a urmat, au apărut diferite zvonuri precum că stadionul va fi reconstruit, va fi înălțat un cartier locativ, au fost propuneri pentru amenajarea unei piețe agricole sau construcția unei ambasade. Ultimul zvon părea să fie o realitate, din declarațiile Directorului stadionului, Valeriu Sulă, putem constata că încă în 2009, reprezentanții Ambasadei Statelor Unite au vizat stadionul, arătându-se interesați de construcția unui sediu al misiunii diplomatice, iar președintele Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi în mai 2011 a declarat că „este o idee bună. Terenul din strada Tighina ar fi mai potrivit pentru o ambasadă, iar noi am obține bani pentru construcția unui nou stadion”. 

La 12 februarie 2014, guvernul Leancă a aprobat un plan de acțiuni pentru anul 2014, care includea și demararea lucrărilor de construcție a Stadionului Republican. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a fost desemnat atunci drept instituție responsabilă de executarea acestui proiect, însă și această inițiativă a rămas doar pe hârtii.

În ședința de Guvern din 18 iulie 2018, a fost aprobată decizia potrivit căreia se va desființa Stadionul Republican din municipiul Chişinău, str. Tighina 12, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 ha, iar terenul urmează a fi transmis cu titlu oneros, la preț de piață din proprietate publică a statului în domeniul privat, pentru construcția sediului


Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Banii care urmau a fi obținuți din vânzarea teritoriului urmau a fi utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din Moldova, au menționat autoritățile. Guvernul condus de Pavel Filip a organizat pe 11 iunie 2019 o ședință în cadrul căreia Cabinetul de miniștri a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova, însă situația politică era șubredă pentru că Moldova avea la momentul semnării două guverne, unul condus de Maia Sandu, altul de Pavel Filip.

Disputele și luptele politice continuă în jurul stadionului și în 2020. Prin legea nr. 217 din 3 decembrie 2020, se abrogă transmiterea a imobilului, iar odată revenit în proprietatea statului, Stadionul Republican devine proprietate publică, pe care se interzice edificarea altor construcții decât cele de menire social-culturală și/sau sportivă. Autorii proiectului de lege fiind deputații socialiști: Novac Grigore, Bolea Vasile, Evtodiev Vitalii, Țîrdea Bogdat, Țurcan Nichita. Trebuie de menționat faptul că anume datorită votului deputaților Partidului Șor și a Socialiștilor a fost posibilă aprobarea proiectului în două lecturi.


 Societatea și cetățenii fiind asaltați de canalele pro-rusești și antioccidentale, de știrile propagandistice care glorificau victoria Partidului Socialiștilor contra americanilor, iar cetățenii sovieto-nostalgici au aflat cu mare bucurie vestea cea mare că „marele stadion” va rămâne în proprietatea statului, „căci nu e frumos să ne vindem teritoriile țărișoarei noastre”. Marele câștigător a acestei decizii fusese Ilan Șor care a declarat că partidul său - Partidul Șor, are intenția de a construi un parc familial și un centru sportiv-educativ numit MoldovaLand și BasarabiaLand. 

Reacția Statelor Unite fusese una categoric negativă față de decizia luată. Citez. „Statele Unite regretă și critică adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei. Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”. Mai mult decât atât, Statele Unite erau pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului.

În pofida faptului că deputații Platformei DA, PAS și PDM au depus o sesizare la Curtea Constituțională pe marginea Legii nr. 217 din 3 decembrie 2020, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel, intrând în vigoare.

Aproape opt luni nu s-a vorbit pe marginea acestui subiect până când Curtea a examinat sesizările referitoare la abrogarea Legii nr. 217 din 3 decembrie 2020 pe 29 iulie 2021. Curtea a declarat neconstituțională Legea nr. 217 din 3 decembrie 2020 pentru abrogarea și modificarea unor acte normative. Prin urmare, fostul stadion republican va fi pus la dispoziția ambasadei SUA.

Decizia Curții a fost discutată foarte des în aceste zile în societate. ”Liderul PCUS„ Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale punând-o pe seama noii majorităţi parlamentare PAS. De asemenea, mulți sovieto-nostalgici iarăși au prins la criticat decizia Curții. Televiziunile de propagandă au scos reportaje în masă, criticând și ele decizia Curții Constituționale. Însă întrebarea vine în felul următor - aceste televiziuni, oamenii nostalgici după pâinea de 13/16 copeici nu au observat că stadionul a fost distrus anume pe timpul guvernării comuniste ? Oare ei nu observă că acest „stadion” care a rămas doar peretele și cu faimoasa intrare, din el nu înfrumusețează cu nimic orașul. Chiar unii sunt într-atât de naivi și nu văd că acolo dorm bețivii, narcomanii și copii minori fără adăpost, vagabonzi și câini. Oare nu le macină pe ei faptul că acolo au rămas doar gunoaie, sticle de alcool și pungi care se leagănă pe copaci ? Chiar cetățenii nu-și aduc aminte de faptul că anume Tarlev a demolat stadionul și tot el a promis reconstrucția unui nou, ca apoi același lucru să facă și Zinaida Greceanîi ? Dacă fostului președinte îi pasă atât de mult de stadionul Republican, putea să vină cu vreo inițiativă în timpul mandatului său, sau cineva din colegii de partid..

n-a fost să fie.       

 

  

           


Bibliografie:

  • http://stadion.md/?page_id=454

  • https://newsmaker.md/ro/stadionul-republican-nu-va-apartine-ambasadei-sua-sor-vrea-sa-construiasca-in-locul-lui-moldovaland/

  • https://agora.md/stiri/5889/foto--cum-a-ajuns-stadionul-republican-din-arena-nationala-in-groapa-pentru-vegetatie

  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Stadionul_Republican

  • https://www.youtube.com/watch?v=pKm5E5gkOB8&t=364s

  • https://md.usembassy.gov/ro/ambasada-statelor-unite-in-moldova-saluta-adoptarea-repetata-a-proiectului-de-vanzare-a-terenului-stadionului-republican-guvernului-sua/

  • http://partidulsor.md/news/ilan-sor-s-a-facut-primul-pas-pentru-construc%C8%9Bia-moldovaland-%C8%99i-basarabialand-pe-terenul-stadionului-republican.html

  • https://www.constcourt.md/libview.php?l=ro&idc=7&id=2246&t=/Media/Noutati/Curtea-a-examinat-sesizarile-referitoare-la-abrogarea-Legii-cu-privire-la-transmiterea-cu-titlu-oneros-a-unui-imobil

  • А. И. Тимушкин, Кишинев энциклопедия, редакция Молдавскои Советской Энциклопедии, 1984, p. 447.   


 


Comentarii

  1. Un studiu original. Dacă apărea înaintea deciziei CCM poate că magistrații adoptau alta. Oare în RM totul se vinde contra valută. De ce atunci la intruducerea LMD el avea echivalentul un dolar la circa 4 LMD, iar acum dolarul e de 5 ori mai scump. Qui prodast ??? Iar gafa ortografică a autorului, unde scrie că Dodon ar filiderul PCUS, mi-a amintit de acele vremuri, când un partid decidea TOTUL. Oare nu cum se reîntorc acele timpuri, când o minoritate ar decide totul ????!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ține de PCUS, dacă observați am scris în ghilimele "liderul pcus" Igor Dodon, astfel, făcând o aluzie ironică la partidul socialist.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Perspectiva anilor 1989-1991. În dialog cu Alexandru Arseni

Alexandru Arseni este doctor habilitat în drept, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, unul dintre autorii Declarației de Suveranitate și Independență, a Constituției RM, fost Președinte al Comisiei Parlamentare Permanente pentru drepturile omului și relațiile naționale. Oleg Chiseliov: Unde erați dumneavoastră în anul 1988 și dacă ați participat la vreo acțiune a Mișcării Democratice pentru Susținerea Restructurării ? Alexandru Arseni Alexandru Arseni: În 1988 eram în Primăria Municipiului Chișinău în Direcția pentru repartizarea spațiului locativ deținând funcția de șef adjunct din octombrie 1986. Participasem la toate manifestările și acțiunile care se petreceau de Cenaclul literar-muzical „Alexei Mateevici”, mereu prezent în fiecare duminică. Oleg Chiseliov: O retrospectivă istorică a celor întâmplate în 1989 - 1990. Cele mai importante date din punctul Dumneavoastră de vedere ? Alexandru Arseni: Cel mai i

Republica Moldova: Experimentele Statalității

La 27 august Republica Moldova împlinește 30 de ani de la proclamarea Independenței, echivalentul unei generații. O generație crescută, practic, fără identitate clară, fără perspective și viitor.  Un stat fără națiune și identitate națională este sortit la pieire. Atâta timp cât problema identitară nu este soluționată în Republica Moldova, actorii politici vor interpreta istoria la discreția lor, generând conflicte în societate.    Doldora moldovenismului sovietic       Problema majoră cu care se confruntă Republica Moldova, pe lângă problemele socio-economice este cea identitară, determinată de „diferența” impusă istoric dintre moldoveni și români.   Amplasarea geopolitică a Țării Moldovei, după aprecierea cronicarului Grigore Ureche, „ în calea răotăților și stropșindu oștile, care de multe ori să făcea războaie pre acest loc ” , a determinat în mare măsură destinul dramatic al Basarabiei de după 1812.  Istoria băștinașilor teritoriului Pruto-Nistrean a fost marcată de pacea de la